Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vérnyomáscsökkentő diéta
  2013-06-27 16:43:36, csütörtök
 
   
 



DASH diéta, a magas vérnyomás leküzdésére

Az idők során az orvosok észrevették, hogy az étkezési szokások nagy ívben meghatározzák az egészségi állapotunkat, éppen ezért több ezer kutatás született az egészség és étrendek közötti összefüggésről. Egyet azért biztosan állíthatunk: a túlzások okozzák a betegségek kialakulását.

Pro:
Orvosok fejlesztették ki
Több betegséget megelőz
Egészséges élelmiszereken alapszik

Kontra:
Nehéz követni
Korlátozó


A 21. század egyik legnagyobb problémáját alkotják a kardiovaszkuláris betegségek, ezek között pedig a magas vérnyomás is ott van. A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul, írja a Wikipédia. A magas vérnyomás sok esetben összefüggésben van az elhízással is.

A magas vérnyomás okozó tényezői között megtaláljuk a genetikai okokat, a stresszt, a nem megfelelő étkezést, a koleszterinszint növekedését, krónikus betegségeket, mozgáshiány, túl sok só fogyasztása, stb.

Táplálkozáskutatók és szívgyógyászok egy olyan kiterjedt kutatást végeztek, amely során létrejött a magas vérnyomással küzdő betegek tökéletes diétájának receptje, a DASH diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension= diéta, ami a segít megakadályozni a magas vérnyomás kialakulását). A DASH diéta nemcsak a magas vérnyomásra fejtette ki jó hatását, de azoknál akik követték csökkent a vér LDL szintje is.

2012-ben a U.S. News & World Report magazin az év legjobb diétájának kiáltotta ki a DASH diétát.

A DASH diéta alapelvei:

A DASH diéta egyik legfontosabb alapelve, hogy az étkezésben minimális szintre visszük a nátrium fogyasztását, azaz ez annyit jelent, hogy a lehető legminimálisabb konyhai sót fogyasztjuk.

A másik fontos szempont kivonni az étkezésből a telített zsírokat és a szénhidrátot. Ellenben nagyon ajánlott magnéziumban (zöldségek) és káliumban (gyümölcsök) gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ezek mellett a sovány tejtermékek, a hal- és csirkehús, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása mérvadó. Naponta legalább 4-5 alkalommal fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget.

Milyen élelmiszereket fogyaszthatunk:

gabonafélék és liszttermékek: ezek biztosítják az energia és rostok forrását. Fogyasztani lehet: teljes kiőrlésű kenyeret, barna kenyeret, rozskenyeret, búzacsírát tartalmazó kenyeret, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat, teljes kiőrlésű gabonaféléket, és sótlan kekszet.
Egy adag: egy szelet kenyér, egy fél csésze gabonaféle, egy fél csésze főtt rizs vagy tészta.
Adag/nap: 7-8

zöldségek: paradicsom, sárgarépa, káposzta, borsó, brokkoli, spenót, zöldbab, szója, édesburgonya, stb. a zöldségek jelentős antioxidáns, kálium, magnézium és rostforrást jelentenek a szervezet számára.
Egy adag: egy csésze nyers zöldségféle, egy fél csésze elkészített zöldség, 200 ml zöldséglé.
Adag/nap: 4-5





gyümölcsök: minden gyümölcs jelentős vitamin, ásványi anyag és rostforrás. A banán, barack, almalé, avokádó, narancs, körte, mazsola, dinnye jelentős kálium forrás, míg az eper tele van antioxidánsokkal.
Egy adag: 1 közeped méretű gyümölcs, 200 ml gyümölcslé, egy fél csésze szárított gyümölcs, egy fél csésze gyümölcskonzerv vagy fagyasztott gyümölcs.
Adag/nap: 4-5

zsírtalanított tejtermékek: zsírtalanított tej, zsírtalanított vaj, dietetikus joghurt és túró. Jelentős kalcium és proteinforrás a diéta során.
Egy adag: 250 ml tej, egy csésze joghurt, 50 gramm túró
Adag/nap: 2-3

hús: halat és csirkehúst tartalmazhat
Egy adag: 100 g főtt vagy rácson sütött hal, vagy csirkemell
Egy adag: 2 vagy 1 szelet

dió, mogyoró, magok: mogyoró, dió, mandula, tökmag, naprafogró-mag, pisztácia, stb. Jelentős magnézium, kálium és protein forrás.
Egy adag: 20 g mag, 50 g mogyoró
Adag/nap: 4-5 hetente

zsírok: növényi olajok (napraforgó, kukorica, olívaolaj), kevés zsiradékot tartalmazó salátaszószok
Egy adag: egy kanál növényi olaj, két kanál salátaszósz
Adag/nap: 2-3

édesség: ezeket nem szabad zsírral vegyíteni. Ilyen például a sütemény, csokoládé, torta, fagyi, stb. Fogyaszthatunk cukrot, dzsemet, üdítőt.
Egy adag: 1 kanál cukor, 1 kanál dzsem, 250 ml üdítő
Adag/nap: 5 hetente

Íme a legjobb diéták, fogyókúrás tippek

A magas vérnyomás csökkentésére és elkerülésére nemcsak megfelelően kell táplálkozni, de elengedhetetlen a fizikai mozgás, de mindenek előtt kérjük ki orvosunk tanácsát. Mind biztos tudjátok minden diéta, fogyókúra során elengedhetetlen kikérni orvosunk tanácsát, mivel minden diéta személyfüggő és lehetnek olyan patogének, amelyek kizárják az adott diétát.

A DASH diéta során ki kell iktatni étrendünkből a szénsavas üdítőket, a gyorséttermi kajákat, valamint a konzerveket. A diéta szigorú betartása a szívinfarktus kockázatát 24 százalékkal, a stroke-ét pedig 18 százalékkal csökkentette.

A diéták csupán csak tájékoztató jellegűek. Mielőtt bármelyiknek is nekifognál kérd ki orvosod tanácsát!

Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: koleszterinszint, antioxidánsokkal, elengedhetetlen, gyümölcskonzerv, legminimálisabb, élelmiszereket, összefüggésben, összefüggésről, fogyaszthatunk, kialakulásában, zsírtalanított, vesebetegségek, szívgyógyászok, élelmiszereken, megakadályozni, proteinforrás, gabonaféléket, fejlesztették, liszttermékek, csökkentésére, salátaszószok, szívinfarktus, meghatározzák, szervezetben, vérnyomással, csökkentette, kialakulását, személyfüggő, étrendünkből, betegségeket, rozskenyeret, tartalmazhat, gyorséttermi, édesburgonya, magnéziumban, szénhidrátot, magas vérnyomás, idők során, orvosok észrevették, étkezési szokások, egészségi állapotunkat, túlzások okozzák, betegségek kialakulását, kardiovaszkuláris betegségek, genetikai okokat, koleszterinszint növekedését, olyan kiterjedt, magas vérnyomással, segít megakadályozni, magas vérnyomásra, étkezésben minimális, nátrium fogyasztását, Dietary Approaches, Stop Hypertension=, World Report,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Emlék  Naplemente  Jó éjt  Palóc Grand Canyon  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Minden szülő a lényével nevel.  Ma  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  A hét szűk esztendő  Paul David Tripp Április 23  Tehetségtelen gyerek nincs.  Pillangó  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Esti kép  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Muratáj  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  A boldogság ült a világvégén  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Vannak arcok  Különös!  Szent György nap  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Mosolyogtál már ma?  Mosolyogtál már ma?  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Volt egy...  A végzet az  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlék  Bizonyos kulturális szint nélk...  Április 22. a Föld napja,  Emberként automatikusan értéke...  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  A hét szűk esztendő  Próbálkozni kell ahhoz,  Szép estét  Naplemente  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magas vérnyomás, idők során, orvosok észrevették, étkezési szokások, egészségi állapotunkat, túlzások okozzák, betegségek kialakulását, kardiovaszkuláris betegségek, genetikai okokat, koleszterinszint növekedését, olyan kiterjedt, magas vérnyomással, segít megakadályozni, magas vérnyomásra, étkezésben minimális, nátrium fogyasztását, lehető legminimálisabb, másik fontos, telített zsírokat, sovány tejtermékek, teljes kiőrlésű, szelet kenyér, zöldségek jelentős, szervezet számára, csésze nyers, eper tele, diéta során, csésze joghurt, kanál növényi, legjobb diéták, fizikai mozgás, adott diétát, szénsavas üdítőket, gyorséttermi kajákat, diéta szigorú, szívinfarktus kockázatát, stroke-ét pedig, diéták csupán, koleszterinszint, antioxidánsokkal, elengedhetetlen, gyümölcskonzerv, legminimálisabb, élelmiszereket, összefüggésben, összefüggésről, fogyaszthatunk, kialakulásában, zsírtalanított, vesebetegségek, szívgyógyászok, élelmiszereken, megakadályozni, proteinforrás, gabonaféléket, fejlesztették, liszttermékek, csökkentésére, salátaszószok, szívinfarktus, meghatározzák, szervezetben, vérnyomással, csökkentette, kialakulását, személyfüggő, étrendünkből, betegségeket, rozskenyeret, tartalmazhat, gyorséttermi, édesburgonya, magnéziumban, szénhidrátot, fogyasztását, elkerülésére, állapotunkat, bármelyiknek, hypertension, legfontosabb, növekedését, érrendszeri, fogyasztása, rostforrást, antioxidáns, mozgáshiány, fogyasztani, gabonafélék, tényezőkkel, tejtermékek, elkészített, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6171
  • e Hét: 31062
  • e Hónap: 62548
  • e Év: 267249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.